Afscheidsspeech president Obama: ‘Yes We Can, Yes We Did’

Dinsdagavond heeft de Amerikaanse president Obama de natie vaarwel gezegd als staatshoofd: een afscheidstoespraak van de president is een traditie die teruggaat tot George Washington, de allereerste president van de Verenigde Staten. Daarin vat het vertrekkende staatshoofd samen wat hij heeft bereikt en bedankt iedereen die hem daarbij hielp: Obama was daarop geen uitzondering. Onlangs gaf zijn vrouw Michelle al een afscheidsspeech als first lady.

Zie ook: Pro-Trump FoxNews steunt ‘grootste vijand’ CNN

Hij riep op niet ontmoedigd te raken door tegenslag of nederlagen. Hij benoemde alle minderheden, migranten, vluchtelingen, armen, transgenders, maar ook uitdrukkelijk ‘de middelbare blanke man, die alle voordelen lijkt te hebben, maar die in een andere wereld terecht is gekomen door economische, culturele en technologische verandering’ – en verwijzing naar de achterban van zijn opvolger Trump. Obama waarschuwde de democratie niet for granted te nemen, maar te koesteren: ‘je moet accepteren dat anderen anders denken, en dat je soms je zin niet krijgt.’

Veel mensen sluiten zich af voor anderen, aldus Obama: ‘Voor velen is het veiliger geworden om in hun eigen bubbel te leven, omringd door mensen die er hetzelfde uitzien en politiek op dezelfde lijn zitten. Het risico bestaat dat we alleen nog maar openstaan voor informatie – of die nu klopt of niet – die bij onze mening past. Soms moet je erkennen dat je tegenstander een punt heeft, anders zijn compromissen niet meer mogelijk.’ Doelend op zijn opvolger zei hij: ‘We verzwakken democratie als we sommigen Amerikaanser noemen dan anderen, als we het hele systeem afschrijven als corrupt en daarvan de schuld geven aan onze gekozen leiders.’ Over zijn thema change zei hij: ‘U was de verandering’ en doelend op de jeugd: ‘De toekomst is in jullie handen. Of je nu jong bent of jong van hart: blijf geloven in change. Yes We Did, Yes We Can!’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>