Koning Juan Carlos van Spanje treedt af

IMG_20160602_124549De Spaanse koning Juan Carlos treedt af. Dat heeft premier Rajoy maandagmorgen bekendgemaakt. Zijn oudste zoon Felipe (46) volgt zijn vader (76) op. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Eerst moet de regering een wet opstellen die abdicatie van de vorst en de troonaanvaarding door de kroonprins mogelijk maakt. Tot kon dat alleen nadat de vorst was overleden, zoals in de meeste vorstenhuizen gebruikelijk is. Nederland was daar altijd al een uitzondering op en na de abdicatie van Beatrix volgde België dat voorbeeld een half jaar later.

De laatste jaren werd de roep in Spanje alsmaar luider om de wet te veranderen, waardoor de koning zijn plaats kan afstaan aan zijn zoon. Koning Juan Carlos was erg populair, doordat hij Spanje hervormde en afrekende met het oude bestuur van Franco. Na de dood van de dictator in 1975 werd Juan Carlos koning. In 1981 wist hij een couppoging te weerstaan van het leger, dat opnieuw de macht probeerde te grijpen. De laatste jaren kwam de koning regelmatig negatief in het nieuws en had hij gezondheidsklachten.

In 2012 kwam hij in opspraak doordat hij was gaan jagen op olifanten in Botswana. De luxe trip werd in het door de crisis geteisterde Spanje niet bepaald gewaardeerd. Het Spaanse Wereldnatuurfonds ontnam hem het erevoorzitterschap. Dochter Cristina moest voorkomen, omdat haar man met miljoenen aan subsidie had gefraudeerd. De prinses is voor de helft eigenaar van zijn firma. Veel Spanjaarden zijn de koninklijke familie gaan zien als ‘een stel leugenaars die de zakken vult’. Alleen kroonprins Felipe en haar moeder, koningin Sophia, zijn nog altijd zeer geliefd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>