VS roept ambtenaren terug vanwege storm

Medewerkers van de Amerikaanse organisatie voor rampenbestrijding FEMA die vanwege de shutdown van de overheid met verlof waren gestuurd, moeten terugkomen. Reden is een naderende tropische storm die in de Golf van Mexico op de Amerikaanse kust afstevent. Storm Karen kan uitgroeien tot een orkaan, als het de kust tussen Florida en Lousiana bereikt. De ambtenaren moeten burgers en hun eigendommen beschermen als de storm aan land komt. Om hoeveel medewerkers het gaat, is niet bekend.

Op dit moment is 86 procent van de 4.300 medewerkers met verlof. Dinsdag ging de Amerikaanse overheid op slot, nadat Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over de begroting. Twistpunt is onder meer de nieuwe zorgverzekeringswet van president Obama, ‘Obamacare’. Door de shutdown zitten circa 800.000 ambtenaren naar huis gestuurd. De kemphanen werden het wel eens over een compensatieregeling voor federale ambtenaren die nu thuis zitten. Ondertussen zijn 315.000 van de 350.000 burgerambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Defensie weer aan het werk. Minister Hagel van Defensie kon ze terughalen op grond van de Pay-out Military Bill. Volgens die wet mag het Pentagon medewerkers terugroepen die cruciaal zijn voor het reilen en zeilen van de krijgsmacht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>