Shutdown VS: delen Amerikaanse overheid op slot

De gevreesde shutdown in de Verenigde Staten is een feit: de geldkraan is dichtgedraaid. Daardoor blijven veel Amerikaanse overheidsdiensten vandaag gesloten. Oorzaak is het geruzie tussen Republikeinen en Democraten over een nieuwe begroting. De Republikeinen hadden hun goedkeuring gekoppeld aan het schrappen van delen van Obamacare, de nieuwe zorgwet van president Obama. Die nieuwe wet trad vandaag in werking. Tot het laatste moment bleven de twee partijen kissebissen, maar ze kwamen er niet uit.

Vannacht verliep de deadline en werd het land voor een deel platgelegd. Overheidsdiensten die onmisbaar zijn, blijven draaien. Zo blijven militairen, cipiers en luchtverkeersleiders werken, maar gaan bijvoorbeeld musea en toeristische trekpleisters op slot. De shutdown kost al gauw 200 miljoen dollar per dag en raakt een slordige miljoen Amerikanen. Zo kunnen 800.000 ambtenaren voorlopig thuisblijven. Werkloosheidsuitkeringen worden gewoon uitbetaald, maar nieuwe aanvragen blijven liggen. Amerikanen moeten gewoon hun belastingen betalen, maar de fiscus schort controles op aangiftes op. Mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp, staan voorlopig voor een dichte deur. De 1,4 miljoen militairen werken weliswaar verder, maar zullen hun loon later krijgen. Van het burgerpersoneel is ongeveer de helft met onbetaald verlof naar huis gestuurd. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet duidelijk. De laatste shutdown was 17 jaar geleden onder president Clinton: die duurde 28 dagen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>