Strijd in VS om wapenwet spitst zich toe

Het bloedbad op de lagere school in Newtown heeft de discussie over strengere wapenwetten doen oplaaien. Burgemeesters als Bloomberg van New York willen wapenverkoop aan banden leggen en krijgen steun van sterren als Byoncé, Jennifer Aniston en Cameron Diaz die op YouTube pleiten voor wapenreductie. Ze verwijzen naar Newtown, maar ook naar eerdere schietpartijen, zoals afgelopen zomer in een bioscoop in Denver.

 

De machtige Amerikaanse wapenorganisatie National Rifle Association (NRA) denkt daar andere over: voorman La Pierre pleit voor nóg meer wapens. Niet de wapenhandel kreeg de schuld van alle ellende, maar de in zijn ogen ‘lakse overheid, sensatiebeluste nieuwsmedia en de filmindustrie‘. Hij wil dat alle scholen gewapende beveiliging krijgen en zei op een persconferentie: ‘De enige die een bad guy met een wapen kan tegenhouden, is een good guy met een wapen.’. Bloomberg noemde het een schandalige opmerking. Saillant detail: eenderde van alle Amerikaanse scholen heeft al bewakers met wapens op zak in huis. CNN meldde dat dit het bloedbad op de Columbihe High School in 1999 niet kon voorkomen: die school hád die ook, maar daar werden toch 13 mensen vermoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>