Deal in de maak over Chinese dissident Chen

Het ziet ernaar uit dat de Chinese dissident Chen Guangcheng naar de Verenigde Staten (VS) mag om er te studeren. De VS en China zouden een deal hebben bereikt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er een universiteit in de VS die hem graag wil ontvangen. China zou bereid zijn om hem van de nodige reisdocumenten te voorzien. Dat laatste was niet bij voorbaar vanzelfsprekend: Chinezen die in de gevangenis hebben gezeten, krijgen geen paspoort. De blinde Chen had lange tijd huisarrest.

 

Het is niet bekendgemaakt waar hij zou kunnen studeren. De VS behandelt zijn visumaanvraag met spoed. Vorige week wist Chen aan zijn huisarrest te ontkomen en zocht hij toevlucht in de Amerikaanse ambassade in Peking. Hij stond onder huisarrest vanwege zijn openlijke kritiek op het eenkindbeleid van de Chinese overheid. Na diplomatieke gesprekken verliet hij de ambassade en werd hij vanwege een gebroken voet in een ziekenhuis opgenomen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>