Turkije laat zijn tanden zien

Turkije lijkt ruzie te zoeken met al haar buren aan de Middellandse Zee. Eerst was er de diplomatieke rel met Israël vanwege de blokkade van Gaza, daarna uitte het harde taal naar buurland Syrië. Nu zijn het de olie- en gasvelden bij Cyprus, waarvoor Turkije zijn tanden laat zien. Het land wil op korte termijn naar olie en gas kunnen gaan boren in de Middellandse Zee, nu Cyprus, Israël en Griekenland dat ook van plan zijn. De Grieks Cyprioten zijn al met proefboringen begonnen voor de kust van het eiland. Turkije eist ook een aandeel: de economie is booming, de honger naar brandstof groot en Turkije heeft zelf geen gas en olie.

 

Turkije wil eigen platformen voor de noordelijke kust van Cyprus aanleggen en ze beveiligen met oorlogsschepen, zei de minister van Energie. En dat kan snel beginnen, zei premier Erdogan vandaag. Correspondent Bram Vermeulen vertelde het NOS Journaal, dat Turkije stoere taal durft te uiten, omdat er een machtsvacuüm in de regio is ontstaan met de Arabische lente, Europa dat met zichzelf bezig is en de VS die zich niet laten zien. Volgend jaar is Grieks Cyprus een half jaar voorzitter van de EU en zou in die hoedanigheid de toetreding van Turkije tot de EU moeten voorbereiden. Een gruwel in Turkse ogen, al wil het land graag bij tot de Unie aansluiten: sinds de Turkse inval in 1974 is Cyprus verdeeld in een Grieks en een Turks deel, dat strikt van elkaar zijn gescheiden. In mei 2004 werd het Griekse deel lid van de EU en in 2008 kreeg het de euro. Het Turkse deel van het eiland wordt alleen door Turkije erkend als onafhankelijke staat.

facebook share facebook share

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “Turkije laat zijn tanden zien

  1. Ali

    We staan achter je met al je beslissingen Erdogan !!!

      /   Reply  / 
  2. AzerbaycanTurk

    Alle Turkse wereld steunt Turkse broeders/

      /   Reply  / 
  3. Turkije Turk

    Turkse Turk dank Azerbaycan Turk kardasim benim.

      /   Reply  / 
  4. Turkije Turk

    Dit is provocatie van Grieks Cypriotische en Israelische zijde. Niet zeggen o het is weer Israel die het gedaan heeft. Nee!! Een Israel die 9 turkse burgers aan vlarden schiet! Een Israel buitenlandse zaken die zegt openlijk een terroristische organisatie zal steunen met aanslagen in Turkije. Een Israel die voor de kust van Turkije oliebronnen gaat leegpompen, en die beweert dat wateren in eigen gebied niet veilig is voor andere landen. Nee, Turkije is geen Egypte, geen Palastina en geen Syrie. Turkije is het zat, en zegt waar het op staat, en doet wat nodig zal zijn. Wat mij betreft hebben ze gelijk. Turkije kan je beste vriend zijn, of je beste vijand!! Tegewoordig de 15 e wereldeconomie, dus veel meer te zeggen op wereldniveau.

    Europa qua economie inelkaar gestort, qua democratie eigenlijk met de dag ook minder. De reden hiervoor is dat europa steeds meer de ware verborgen gezicht geeft getoond jegens Turkije.

    Turkije zoekt nu een andere weg, en dus de weg van eerlijkheid, en ware gezichten. En geen landen die de lusten wel en de lasten liever niet willen van de (Moslims).

    Voor in de rij staan met zonodig bommen bij landen die veel zwarte goud te bieden hebben in de naam van de democratie. Dit via de vele die opgeofferd worden ten koste van de economien en de welvaart van de diegene.

      /   Reply  / 
  5. Iemand

    Ik zal Turkije niet onderschatten als ik Europa was.
    Ik denk enige oplossing op deze problemen is Israel moet veranderen Netanyahu en Barak President.
    Wat mij heel erg opvalt dat ,dat Nederlandse media werkelijk een kant kies en dat is de kant van Israel.
    Jammer want Turkije zal ekonomish nog hoger gaan dan wat NL. media en Politicus denkt,terwijl wij zijn aan het zinken hier in europa.
    Het is tijd voor NL. dat,dat beetje meer aandacht geeft de landen welvaart wij hebben nodig.

      /   Reply  / 
    1. kees

      groooot gelijk. ik ben het met je eens!

        /   Reply  / 
  6. Bam

    Ben het niet met jullie oneens maar wat een taalgebruik zeg. Schaam jullie. De Nederlands blijkt moeilijk taal zijn de het een is het hè.
    Even voor de goede orde, ik ga overigens als kaaskop emigreren naar Turkije;) Kan niet wachten om in dit mooie land te mogen wonen!

      /   Reply  / 
  7. Abdullah

    Is het Tanden laten zien of Blaffen ? De geschiedenis zal het uitwijzen.

      /   Reply  / 
  8. De Ark

    Turkije heeft groot gelijk.., decennia aan t lijntje gehouden door EU, 60 jr onderdrukking en onrecht in pallestina en een Israel dat zich verheven voelt boven elk recht.
    Laat TR lekker eigen koers varen, niet ongevaarlijk maar wel moedig.

    Ga by the way ook naar TR emigreren, ik tel de dagen…

      /   Reply  / 
  9. De Ark

    @Bam
    Waar ben je het precies niet mee eens?
    Waar heb jij zo NL leren schrijven? ;)
    Waar naar toe in TR emigreer je?

    Ik naar regio Kusadasi

    Groet De Ark

      /   Reply  / 
  10. John

    Turkije komt gewoon op voor zijn belangen. Het voert gewoon realpolitik.

    In Syrie zit Assad zijn eigen burgers aan het afslachten.
    Israel is zoals altijd bezig met problemen zoeken door Egyptenaren en Palestijnen te doden.

      /   Reply  / 
  11. Bam

    @deark

    Niet mee ONeens hè;) ik bedoel dat ik de trots goed begrijp nu Turkije floreert in economie en toerisme. Het is jaren lang niet serieus genomen met het zogenaamde “toelaten” in de EU. de vraag is of je dat wel moet willen momenteel. Bouw dus je eigen sterke imperium verder uit. Maar het is potverdikke complexe materie, de Turkse politiek. Amerikaanse en Europese belangen, Arabische belangen, koerden en hun BDP, Israël, Cyprus, armenen radars wel of niet voor of tegen Iran fosiele brandstof, toerisme, de vraag of Erdogan Turkije seculier houdt met zijn gesluierde echtgenote. Kortom: haast te lastig om er iets zinnigs over te zeggen voor een simpele burger niet;) Interessant is het wel!

    Die ene zin is overigens vrij bewust zo getypt zoals je zult begrijpen.

    Tof dat je ook naar Turkije gaat! Ik ga naar Istanbul over 3 maanden. De molaire stad op aarde:)

    Greets

      /   Reply  / 
  12. Ricardo

    Turkije moet gewoon uit bezet gebied. Net als in de westbank moeten alle kolonisten vertrekken, en het land teruggegeven worden aan de bewoners ( cyprus in dit geval ).
    Geen enkele oliemaatschappij zal trouwens gaan boren in bezet gebied. Israel heeft hier niets mee te maken. Dit is cypriotisch grondgebied.Ook turkije moet zich aan de internationale wet houden.
    Dat ze zich verdedigen tegen de PKK net als israel tegen Hamasis logisch (PKK valt trouwens soldaten aan en geen burgers zoals de palestijnen wel ).

      /   Reply  / 
    1. jeanet

      jij weet niks! bomaanslag was wel opgeeist .. je ziet alles van buiten af en denkt dat je behoorlijk wat weet ”NOT”PKK valt meer burgers aan dan militairen..

        /   Reply  / 
  13. Bam

    @Ricardo

    PKK valt militairen aan? Vannochtend Ankars, vorige week op het strand in antalya. Pff zoek het maar na.

      /   Reply  / 
  14. joost

    kut pkk kurden een pot nat,op een stapel gooien en brand,mother fuckersssssssss…………WILLEN STUK GROND VAN TURKIJE,DAN EIGEN STAAT NEEE HOOR.

      /   Reply  / 
  15. simonovic

    Turken laten tanden zien, voor wat en voor wie, Turkije is een bezetter van Cyprus en verantwoord voor oorlogsmisdaden tegen Griekse bevolking, en in het verleden tegen vele anderen.
    Het is tijd voor hun schade te betalen, er is niks voor hun in Cyprus te zoeken ook in EU trouwens, terug naar asia roots turken..

      /   Reply  / 
  16. Willem

    Ik vind het jammer dat er veel haat is in diverse reactie’s jegens Turkije. Waarom is het moeilijk om een standpunt in te nemen zonder elkaar te kwetsen en aan te vallen. Turkije en Nederland hebben al ruim 400 jaar handelsband. Dit betekent dat er een verhouding is wat beide landen profijt bied, waarom zouden wij die moeten op offeren aan niets zeggende conflicten waar wij als Nederland niets te maken hebben.

    capeau voor Turkije, zeer moedig en standvastig, zouden onze politici wat van moeten leren!

      /   Reply  / 
  17. Ricardo

    PKK heeft de bomaanslag in ankara niet opgeeisten het boometje in antalya ook niet.

      /   Reply  / 
  18. kees

    turkije strijd tegen:

    PKK = terroristische groep die aanslagen pleegt en de laatste maanden 100en mensen hebben vermoord! (wordt gesteund door Israel)

    Israel= een land die palestina terroriseert(kind, vrouw, oud worden zelfs vermoord zonder enige twijfel). het is een openlucht gevangenis wat de palestijnen geen recht geeft op een normaal leven.
    Turkije vind dat palestijnen ook recht hebben op een normaal leven en hun eigen stuk grond. turkije heeft vaak duidelijk gemaakt geen problemen te hebben met de bevolking van israel maar met de overheid die denken alles te kunnen doen en hun eigen gang kunnen doen met de steun van amerika. en geen land die er wat durft te zeggen. behalve turkije.

    Armoede= afgelopen maanden zijn er in somaliee duizenden kinderen overleden aan honger en slechte leefomstandigheden. Turkije heeft voor ongeveer 100 miljoen euro hulp aangeboden en zit er nog steeds. Ook erdogan is langs geweest en dit terwijl somalie erdogans veiligheid niet kon garanderen wegens de slechte en gevaarlijke omstandigheden.

    Libie= heeft kaddafi gewaarschuwd om meer democratie te brengen in zijn land en op te houden met zijn eigen mensen te vermoorden. niet net als frankrijk om de olie maar om de bevolking van libie.

    syrie= heeft oude vriend essad gewaarschuwd veranderingen te brengen in zijn land door democratie en door mensen meer vrijheid te geven. essad heeft geweigerd en ziet nu zijn land helemaal verkeerd gaan. elke dag doden.

    duidelijk is dat turkije altijd aan de kant van de zwakken staat en dat turkije is voor vrede en bang is voor niemand.

      /   Reply  / 
  19. Turk

    Turkije is niet het enige land dat Noord Cyprus erkent.Alle moslims op de hele wereld zowiezo erkennen Noord Cyprus.Cyprus werdt destijds (vlak voor ww1) door Engeland gehuurd van de Turken omdat de Turken in crisis verkeerde en de Engelsen de Turken zgn economisch hielpen.
    Pff 16miljoen Grieken die over zoveel grond en zeeen ‘mogen beschikken’ van het kruisvaarders clubje dat E.U. heet(sorry hoor).Ze (Grieken) kunnen er niet eens wat mee.
    Ene.. ERDOGAN IS GEEEN TURKIJE!!!!

      /   Reply  / 
  20. Osmanli

    Ik vind het echt triest dat 99% van de Nl niet weten wat er werkelijk aan de ahdn was in Cyprus.

    In de tijd van koude oorlog was er spanning veroorzaakt door Ultra Nationalistische Grieken (die een hellenische rijk wilde stichten) begonnen Turken in Cyprus te onnderdrukken een etnische zuivering uittevoeren, Turken verkrachten vermoorden, en kregen hulp van Griekse Overheid.

    Toender tijd had Griekenland en Turkije een verdrag getekend met behulp van USA, waarin staat dat als 1 van de bevolkingen in moeilijkheden is, dus moord, verkrachting etc, dan mag het land van die volk ingrijpen ter verdediging.

    Wat gebeurde er Turken worden verdreven vermoord. Turkij roept halt toe aan Griekse Cyprioten maar die lusiteren niet. Turkije dient verzoek in bij UN gebeurt niks. JF Kenedy deed niks belde alleen amar maar loste niks op.

    Dus er stond maar 1 ding op wat Turkije meost doen en dat was handelen volgens het verdrag dat getekend was. Turkije stuurde een leger op vredesmissie. Die vredesleger had 2 gekozen nationalischtische overheden onderuit gehaald en ging verder. Grieken stopte omdat ze bang waren voor mogelijke bezetting van Griekenland. USA nam uiteindelijk actie omdat ze bang waren dat Turkije Griekenland zou aanvallen en instabiliteit veroorzaken, tijdens de koude oorlog. Dus zij Kennedy tegen Turkije van als jullie verder gaan dan helpen wij jullie niet wanneer de Russen eraan komen. Een UN vredesleger is daar neergezet, de grens werd gedemilitariseerd. Turkije ging niet trg omdat ze bang waren dat er weer zoiets zou gebeuren, en dat zal ook gebeuren omdat er nog altijd haat is tussen de Grieken en Turken. Grieken hadden Turken vermoord Turken hadden Grieken vermoord en zo ging het door. een Vicious Cirkel.

    Dus voortaan, lees wat er werkelijk aan de hand is voordat jullie dom beginnen te praten.

    Zojuist was de bomaanslag in Ankara wel opgeeist door PKK. Er was een bus aangevallen in noord oosten van Turkije door PKK. Vrouwen ontvoerd door PKK.

    Gelukkig zie ik hier wel Nl die nuchter en slim nadenken en die wel weten wat er aan de hand is.

      /   Reply  / 
  21. Max

    De ontmaskering van Turkije als anti-Westerse extremistische moslimstaat krijgt een extra ontluisterende dimensie nu uit de nieuwe documenten die WikiLeaks zal publiceren blijkt dat de Turken zorgden dat er wapens naar Al Qaeda in Irak, Syrie, Libanon, Kosovo,Bosnie en Pakistan werden gesmokkeld en dat ze zelfs zowel direct als indirect betrokken zijn geweest bij terreuraanslagen in Bagdad, Libanon, Dagestan en noord Syrische steden.
    Volgens de Arabische krant Al-Hayat bewijzen de geheime officiële documenten dat de Turkse autoriteiten toestemming gaven voor de smokkel van wapens en geld naar de Al Qaeda terroristen in Irak om nodige destabilisatie proces.Turkije geen betrouwbare bondgenoot is, dubbelspel speelt en de recente aansluiting van Turkije bij het extremistische islamitische blok Iran-Syrië-Hezbollah-Hamas daarom bloedserieus is en een direct gevaar oplevert voor de NAVO en het Westen. Niet alleen Christenen zijn slachtoffer van de repressie in Turkije. Iedereen die de Turkse regeringspolitiek bekritiseert, loopt grote kans op vervolging: journalisten, advocaten, mensenrechtenactivisten.

      /   Reply  / 
  22. Max

    @Osmanli op 23 september 2011 om 16:38:Waar haal jij die onzin vandaan?Wauw, ik heb zelden zoveel onzin en leugens bij elkaar gezien.

      /   Reply  / 
  23. marokaan

    lang leve turkije
    inshallah wordt turkije nieuwe supermacht

      /   Reply  / 
  24. sezayi

    Dus israel mag zoeken
    Griekenland mag zoeken

    En als Turkije dat doet zoekt ie ruzie
    Donder op zeg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>