Millennials: laat je kans niet lopen en ga stemmen op 15 maart!

Millennials, negeer de politiek niet langer en ga stemmen op 15 maart. Daartoe roept presentator Tim Hofman zijn leeftijdgenoten op. Een week of wat geleden startte hij de campagneMake Voting Great Again‘. Dit jaar mogen 850.00 jongeren voor het eerst stemmen. Een behoorlijk aantal, dat een sterk tegengeluid kan laten horen, maar daar tot voor kort amper voor te porren was. Politiek ‘was saai’, vonden veel jongeren, ‘ver van hun bed, iets voor de oudere generatie.’

Ze hadden wel wat beters te doen. Tot Trump en brexit ze wakker schudden. Helaas te laat: dát hadden ze niet gewild, maar ze hadden het massaal af laten weten en waren niet naar het stemhokje gegaan. Wereldwijd lijken Millennials een stuk progressiever dan eerdere generaties, maar ze krijgen zaken door hun strot geduwd waar ze niet om gevraagd hebben, omdat niet zij, maar babyboomers, boze blanken en andere verongelijkte medeburgers wèl de moeite nemen om te gaan stemmen.

Zelf ben ik zeker geen Millennial meer, maar ik reken me tot kamp Bernie Sanders, die op zijn 75ste de presidentsverkiezingen misschien wèl had kunnen winnen van Trump. Op dit moment wordt het vrije Europese gedachtengoed ondermijnd door een aantal conservatieve heren die de pensioengerechtigde leeftijd al lang hebben bereikt, of er in de buurt komen: Trump, Putin, Erdogan, en binnen de EU door leiders van een stuk of wat voormalige Oostbloklanden, zoals Polen en Hongarije. Uitgerekend nú is er een kans het ‘geronto-gevaar’ te stoppen, met de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland voor de deur.

Peter Pannekoek grapte deze week bij Pauw&Jinek: ‘De eerste 18 jaar van je leven mag je niet stemmen, omdat je de eerste 18 jaar voor dingen kiest waar je later niet achter staat. Waarom dat niet uitbreiden tot de laatste 18 jaar van je leven? Ouderen denken ook niet aan later, want dan zijn ze er niet meer.’ Misschien wat wrang, maar er zit wat in. Trump en brexit: daarvoor hebben met name oudere stemmers jongeren opgescheept. Die er nu – terecht – spijt van hebben dat ze niet gingen stemmen. NU kan dat wel! Doen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>