Nederland vs Turkije: OMG, what’s next?

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije staan op scherp. Nederland volgde het Duitse voorbeeld en liet Turkse politici niet toe om hier massa-bijeenkomsten te houden. Turkije was des duivels en Nederland nam de enige juiste beslissing: niet zwichten voor Turkse dreigementen. In tijden van nood schaart heel Den Haag zich van links tot rechts achter het kabinetsbesluit. Op Denk na: die partij gaf niet thuis, maar die lijkt sowieso behoorlijk op de hand van de Turkse president Erdogan.

Zie ook: Buitenlandse Zaken past reisadvies Turkije aan

De enige winnaar van alle waanzin is Erdogan: ook hij is bezig met verkiezingsretoriek. Hij wil de Turken in een referendum laten stemmen voor meer macht naar de president. In eigen land sluit hij tegenstanders en journalisten op en probeert hij het de oppositie zo moeilijk mogelijk te maken, maar dat weet hij te verhullen door met het vingertje naar andere landen te wijzen. Duitsland en Nederland moeten het ontgelden en zijn ‘fascistisch’ en ‘nazistisch’. Pardon? Via de Turkse televisie werden Turken in Nederland opgeroepen massaal naar het Turkse consulaat in Rotterdam te komen. De Turkse minister van Familiezaken Kaya was vanuit Duitsland met de auto op weg naar de havenstad.

Burgemeester Aboutaleb voelde zich ‘vreselijk misleid’ door de consul: ‘Hij heeft ronduit gelogen. Hij heeft mensen opgeroepen naar het consulaat te komen.’ Turken kwamen ‘in verschillende colonnes naar Rotterdam gereden’, aldus de burgemeester. Kaya werd tot ongewenst vreemdeling verklaard: ze werd met haar medewerkers en beveiliging door de politie terug naar Duitsland gereden. Minister Hennis van Defensie zei eerder al dat wij het – terecht – niet in hoofd zouden halen om onze verkiezingscampagne publiekelijk onder Nederlanders in Turkije te komen voeren.

Wat nu? De teerling lijkt geworpen. Whats’s next? Premier Rutte noemde de houding van de Turkse regering ‘totaal bizar‘, maar ‘wil alles doen om te deëscaleren.’ Iets waar in Ankara duidelijk anders over wordt gedacht en gesproken: de Turkse premier zint op ‘de zwaarst mogelijke maatregelen‘. Welke sancties hij in gedachten heeft, is nog niet duidelijk, maar de Nederlandse ambassadeur hoeft voorlopig niet terug te komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>