Baarn gereed voor uitvaart Friso

Vrijdag 16 augustus wordt prins Friso begraven. Niet in Delft, war veel Oranjes in de grafkelders van de Nieuwe Kerk zijn bijgezet, maar in het dorp Lage Vuursche in de gemeente Baarn, vlakbij kasteel Drakesteyn. Baarn maakt zich op voor de uitvaart. Het stoffelijk overschot van de prins is vanochtend overgebracht van Huis ten Bosch naar Lage Vuursche. Een groot deel van het dorp gaat vandaag op slot. De twee toegangswegen naar de begraafplaats en de kerk worden afgesloten voor het publiek. Rond de plek waar de prins wordt begraven, staan dichte hekken. Het is niet duidelijk of die de komende dagen blijven staan. Als de drukte in Baarn te groot wordt, worden verkeersregelaars ingezet.

 

In de Stulpkerk vindt een besloten herdenkingsdienst plaats, geleid door dominee Carel ter Linden. Hij voltrok het huwelijk tussen prins Friso en Mabel Wisse Smit in 2004. Daarna wordt de prins begraven op de begraafplaats bij de kerk. De Koninklijke familie nodigt een beperkt aantal mensen uit. Wie op de lijst staan, wordt niet bekendgemaakt. Koning Harald V van Noorwegen komt wel, heeft het Noorse hof bekendgemaakt. De koning is peetoom van Friso. Hij was bij het huwelijk van Friso met Mabel met zijn vrouw koningin Sonja één  van de weinige koninklijke buitenlandse gasten.Premier Rutte en andere leden van het kabinet zullen niet aanwezig zijn. De premier heeft een vlaginstructie voor vrijdag afgegeven: alle gebouwen van de Rijksoverheid moeten de vlag halfstok hangen. Provincies, gemeenten en diplomatieke buitenlandse vertegenwoordigingen wordt gevraagd het voorbeeld te volgen. Prinses Beatrix verhuist eind dit jaar of begin volgend jaar naar Drakesteyn, het kasteeltje waar prins Friso samen met zijn broers Willem-Alexander en Constantijn als kind opgroeide.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>