VN slaat alarm: hongersnood door El Niño in zuiden van Afrika

IMG_20160527_161320Het zuiden van Afrika wordt geteisterd door grote droogte, als gevolg van El Niño. Omdat er nauwelijks regen valt, mislukken oogsten op grote schaal en dreigt er in meerdere landen hongersnood. Zo’ n 29 miljoen mensen worden erdoor getroffen. Zimbabwe heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd, net als in een groot gedeelte van Zuid-Afrika. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN noemt de situatie in zuidelijk Afrika ‘alarmerend’.

‘De regio is nauwelijks voorbereid op problemen van deze omvang, vooral omdat het vorige oogstseizoen ook al is mislukt’, aldus een woordvoerder. Voorraden zijn uitgeput, de prijzen van voedsel rijzen de pan uit en ‘steeds minder mensen hebben te eten.’ Door het natuurverschijnsel El Niño warmt het zeewater langs de evenaar in het oosten van de Grote Oceaan sterk op. Dat is van invloed op andere delen van de wereld: in sommige landen zorgt extreme regen voor overstromingen, andere landen kampen met te weinig regen. El Niño komt tussen de drie en zeven jaar voor en kan meer dan een jaar aanhouden. In Nederland zorgt het verschijnsel voor een nat voorjaar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>