El Niño dit jaar extra sterk

El Niño is dit jaar extra sterk: vergelijkbaar met de grootste El Niño’s van de afgelopen anderhalve eeuw. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag bekendgemaakt. El Niño is een sterke opwarming van het water in het oosten van de Grote Oceaan gedurende langere tijd langs de evenaar. De piek ligt vaak in december: het fenomeen wordt daarom ook wel ‘het (Kerst)kindje’ genoemd.

Zie ook: Opwarming aarde nu al ‘halverwege de gevarenzone’

Door bestudering van El Niño kunnen seizoensverwachtingen voor het weer worden voorspeld. De laatste zeer sterke El Niño was in 1997/98. De verwachting is dat ‘het kindje’ de laatste maanden van dit jaar zal pieken en daarna tot de zomer weer langzaam afneemt. De afgelopen maanden zorgde El Niño voor grote droogte in Indonesië. In de komende maanden wordt het droog op de Filipijnen. De komende winter wordt waarschijnlijk zacht in Canada, maar koeler en natter in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico. In het noorden van Zuid-Amerika, op Aruba, Curaçao en Bonaire kan het droger worden. Nederland kan een nat voorjaar verwachten. De kans op een nat voorjaar  (129-169 mm regen wordt geschat op 70 procent, op een normaal voorjaar (129-169 mm regen) op 25 procent en op een droog voorjaar ongeveer 5 procent.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>