Japanse vulkaan op 50 km van kerncentrale dreigt uit te barsten

@Erik Feenstra

Op het Japanse eiland Kyushu staat vulkaan Sakurajima sinds een week op uitbarsten. De 1117 meter hoge vulkaan spuugt as en rook de lucht in. De vulkaan ligt op slechts 50 kilometer van de kerncentrale van Sendai, waar onlangs de eerste kernreactor weer werd opgestart na het stilleggen van alle kerncentrales na de ramp in Fukushima.

Japan verhoogde het alarmniveau afgelopen zaterdag van 3 naar 4, omdat er verschillende aardbevingen in het gebied waren waargenomen. De autoriteiten hebben bewoners binnen een straal van 3 kilometer van de vulkaan geadviseerd te vertrekken. De Sakurajima is één van de meest actieve vulkanen op aarde; sinds de eerste geregistreerde uitbarsting in 708 is de vulkaan vrijwel continu actief.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>