Japan herstart eerste kernreactor

In Japan is de vandaag eerste kernreactor opgestart. Na de kernramp in Fukushima in 2011, veroorzaakt door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami, werden in Japan alle 48 kerncentrales gesloten. Ze zijn sindsdien gecontroleerd en aangepast aan strengere eisen. Zo zijn er hogere dijken gebouwd om tsunami’s de baan te kunnen blijven.

Sendai 1 op het eiland Kyushu is de eerste die wordt opgestart; binnen drie dagen kan de centrale stroom leveren. De komende dertien maanden wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe de centrale het doet. Het is ook een test voor de nieuwe toezichthouder op de kerncentrales, die er kwam na de ramp in Fukushima. Veel Japanners vertrouwen het niet. Een meerderheid van de bevolking is tegen kernenergie, maar volgens de regering is er geen keus. Zonder kernenergie moet Japan olie en gas importeren: dat heeft het land inmiddels tientallen miljarden euro’s gekost.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>