Enorme bosbrand bedreigt Chileense regio Valpareiso

350px-Map_of_South_AmericaIn de Chileense regio Valpareiso wordt een enorme bosbrand. Het vuur bedreigt de havensteden Valpareiso en Vina del Mar, zo’n honderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Santiago. De autoriteiten hebben in de regio de noodtoestand afgekondigd en duizenden mensen zijn uit hun huizen weggevlucht. Zo’n 4.500 inwoners zijn uit voorzorg geëvacueerd en nog eens 10.000 mensen moeten hun huizen mogelijk ook verlaten.

De brand ontstond in een bosrijk gebied. Door de wind kon het vuur zich snel verspreiden; tot nu toe is ongeveer 500 hectare in de as gelegd en zijn verschillende woningen afgebrand. De brandweer doet er alles aan om te voorkomen dat het vuur woonbuurten bereikt. Tien mensen zijn gewond geraakt en zeker een persoon kwam om het leven. In Chili komen rond deze tijd van het jaar vaker bosbranden voor. Valpareiso werd vorig jaar april ook getroffen door een brand, die was begonnen als bosbrand. Toen vielen er 15 doden en werden 2000 huizen verwoest. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco: het centrum van de koloniale stad was in de 19e eeuw een van de grootste havens van Latijns-Amerika.

[videostrip guid="012027301"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>