Eerste evacués Fukushima mogen terug naar huis

Voor het eerst sinds de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima mogen inwoners in de buurt terug naar huis: 357 mensen mogen terug naar de stad Tamura. Volgens de autoriteiten is het stralingsniveau genoeg gedaald om weer veilig in het gebied te wonen. De evacués zaten de afgelopen jaren in tijdelijke onderkomens. De komende twee jaar mogen er in totaal 30.000 inwoners terugkeren.

Veel evacués maken zich zorgen om hun veiligheid en weten nog niet of ze inderdaad teruggaan. Japanse milieuactivisten zijn er nog niet zo zeker van of het inderdaad veilig is en vinden dat de overheid de mensen te snel laat terugkeren. In maart 2011 veroorzaakte een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami voor een ramp in de kerncentrale. In drie reactoren ontstond een meltdown, waardoor grote hoeveelheid radioactiviteit vrijkwam. In een straal van 20 kilometer rond de centrale moesten alle bewoners hun huis uit: meer dan 130.000 werden geëvacueerd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>