Hittealarm in Spanje en Portugal

IMG_20160516_161101

Niet alleen Italië zucht onder een hittegolf. Hete lucht vanuit de Sahara zorgt er vrijdag voor dat ook het Iberisch schiereiland met extreme hitte te maken krijgt. In de zuidelijke stad Córdoba werd vandaag een temperatuur van 44 graden gemeten, in de hoofdstad Madrid 42 graden. Spanje en Portugal zijn wel wat gewend, maar het wordt zo heet, dat er een hittealarm is uitgegaan. Tot in de Pyreneeën kunnen de temperaturen boven de 40 graden uitkomen, ook op plaatsen waar dat nooit eerder is gebeurd.

Het Europese warmterecord van 48 graden zou dit weekend kunnen sneuvelen. Spanje en Portugal bevinden zich in een hoge luchtdrukgebied, dat zich tot ver voorbij de Britse eilanden uitstrekt. Heel Zuid-Europa zucht onder hitte en droogte. Op tientallen plekken in Italië, Griekenland en Turkije zijn natuurbranden en ook op de Canarische Eilanden woeden ernstige bosbranden. In Spanje is deze zomer bijna 131.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Rond het weekend zou er in Spanje enige verkoeling komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>