Bar winterweer teistert Europa

Bar winterweer teistert Oost- en Midden-Europa. Alleen al in Oekraïne zijn meer dan dertig mensen door de kou om het leven gekomen. De koudegolf breidt zich nog verder uit en heeft nu ook Griekenland bereikt. In het noorden van het land is het min 12 graden. Openbare gebouwen zijn niet meer warm te krijgen, veel scholen zijn gesloten en veerboten uit de vaart genomen. In Athene gaan sport- en markthallen open voor daklozen. Door de crisis leven zo’n 20.000 mensen op straat.

De komende dagen wordt nog meer slecht weer verwacht; zelfs op Kreta gaat het sneeuwen. In Oekraïne 18 kwamen zeker 30 mensen door de kou om het leven; 21 van hen vroren dood op straat. In het land wordt de komende dagen 30 tot 35 graden vorst verwacht. Ook in Polen, Roemenië en de Baltische staten zijn mensen door de kou om het leven gekomen. In Nederland is het inmiddels ook behoorlijk aan het vriezen, tot groot plezier van de vele schaatsliefhebbers: dinsdagavond wordt de eerste marathon op natuurijs verreden. Waterschappen hebben gemalen en sluizen gesloten, om een handje te helpen met de aangroei van natuurijs. Met matige tot strenge vorst, een wolkenloze hemel en weinig wind kan er een mooie vlakke ijsvloer ontstaan: hét ideaal voor schaatsers.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>