Spaanse prinses Cristina wint rechtszaak, maar ‘verliest alles’

De Spaanse prinses Cristina, de 51-jarige zus van koning Felipe, is vrijgesproken van belastingfraude. Ze werd samen met haar man, Iñaki Urdangarin, beschuldigd van oplichting voor miljoenen euro’s. De prinses heeft gewonnen, maar eigenlijk alles verloren. Haar man moet ruim zes jaar de gevangenis in, de koning ontnam haar twee geleden haar titel als hertogin van Parma en de gemiddelde Spanjaard gelooft niet in haar onschuld.

De zaak heeft de Spaanse monarchie veel schade toegebracht: sinds de herinvoering in 1975 is het voor het eerst dat een lid van de koninklijke familie voor de rechter moet verschijnen. De rechtbank achtte niet bewezen dat de prinses niets zou hebben geweten van de criminele activiteiten van haar man die werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte, fraude, verduisteringen en corruptie. Hij had ruim zes miljoen euro aan subsidiegeld verduisterd. Volgens de rechter heeft de prinses er in ieder geval van geprofiteerd omdat een deel van het voor de belastingen verdonkeremaande geld op een gezamenlijke rekening werd gestort.

Daarvan had de prinses 265’000 euro opgenomen. Omdat ze eerder al een borgsom van zes ton moest betalen, krijgt ze nu geld terug. Zelf bleef ze erin volharden dat zowel zij als haar man onschuldig zijn: ze wist niks of kon zich niks herinneren, zei ze steeds weer. Het deed de rechter denken aan ‘het afdraaien van een kapotte grammofoonplaat.’ Een paar jaar geleden was Cristina met haar vier kinderen naar Genève verhuisd, om de Spaanse media op afstand te houden. Mogelijk verhuist ze met haar kinderen naar Portugal.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>