Bevoorradingscapsule voor ruimtestation ISS op drift

ISS_after_STS-124_06_2008[1]Een bevoorradingscapsule voor het internationale ruimtestation ISS is op drift geraakt. De onbemande capsule werd dinsdag gelanceerd met 2500 kilo goederen aan boord, maar al vrij snel na de lancering ging het mis. De Russische ruimtevaart-organisatie Roscosmos is de controle over de capsule Progress 59 kwijtgeraakt.

De capsule stuurt geen gegevens terug naar de aarde, waardoor niet duidelijk is of de antennes zijn uitgeklapt en of het brandstofsysteem onder druk is gebracht, noodzakelijk om de capsule naar het ISS te brengen. De Russen laten Progress 59 eerst 34 rondjes om de aarde vliegen om tijd te winnen om de problemen op te lossen. De capsule is nu vijf keer over het Russische grondstation gevlogen, maar het enige dat duidelijk werd, is dat het ongecontroleerd om zijn as tolt. Als de Russen de capsule niet onder controle kunnen krijgen, zal die met lading en al in de atmosfeer verbranden. Voor de bemanning van het ISS is dat no geen reden tot paniek: er is water en voedsel aan boord tot juni.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>