Orion succesvol gelanceerd en weer veilig terug op aarde

nasa[1]Donderdag had de nieuwe Orion-capsule de ruimte in moeten gaan, de opvolger van de Spaceshuttle. Door windvlagen en technische problemen werd de lancering uitgesteld. Vrijdag heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA  Orion met succes gelanceerd en na een vlucht van vier uur weer veilig terug op aarde gekomen: even voor half zes (onze tijd) kwam de capsule in de Grote Oceaan terecht. Het aftellen werd een paar minuten voor de lancering gestopt, omdat een klep van de brandstoftank niet goed afsloot.

De missie van NASA heet Exploration Flight test-1 (EFT-1). De testvlucht is bedoeld om de belangrijke systemen aan boord te testen. In de volgende testvlucht, in 2017 of 2018, moet de Orion zonder bemanning een baan om de maan manen en veilig naar de aarde terugkeren. Begin volgend decennium moeten de eerste mensen een rondje om de maan maken en daarna veilig op aarde terugkomen.  Dat is sinds 1972 niet meer gebeurd (in 1969 landde de eerste man op de maan). Het uiteindelijke doel is om met Orion een bemande vlucht naar Mars te maken.

[videostrip guid="012014231"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>