Mensheid houdt adem in voor landing op komeet

IMG_20160531_135302Woensdag 12 november houdt de mensheid de adem in voor een huzarenstuk, wanneer de ESA-ruimtesonde Philae gaat landen op een komeet. Het wordt de allereerste landing ooit op een komeet. Philae moet daarna het oppervlak van de rotsblok onderzoeken. Het wordt spannend: wetenschappers schatten de kans dat alles goed verloopt net zo groot in als de kans dat het misgaat.

Het Europese ruimtevaartuig Rosetta is sinds 2004 onderweg naar komeet 67-P/Churyumov-Gerasimenko en cirkelt er sinds augustus omheen. In september koos de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een landingsplek voor de 100 kilo wegende Philae. De Rosetta vervoert de ruimtesonde die zich naar verwachting woensdag 09.35 uur Nederlandse tijd losmaakt van het moederschip en zeven uur later op de komeet landt. ESA twijfelt er niet aan of dat slaagt, maar is er niet zeker van of het een veilige landing wordt. De komeet heeft de vorm van een rugbybal en heeft een doorsnee van 3 tot 5 kilometer. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel. Zo moet de sonde onderzoeken of het water op aarde afkomstig kan zijn van kometen. In de toekomst wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zes astronauten naar een asteroïde sturen.

 

[videostrip guid="012010355"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>