Spactaculaire landing ruimtesonde op komeet

IMG_20160531_135302Dit jaar moet de allereerste landing ooit van een ruimtesonde op een komeet plaatsvinden. De Europese sonde Rosetta is sinds 2004 onderweg en gaat op jacht naar de komeet 67-P/Churyumov-Gerasimenko. De sonde was jarenlang bijna helemaal uitgezet om energie uit te sparen, maar vanochtend heeft de Europese Ruimtevaart-organisatie ESA een signaal gestuurd om de Rosetta aan te zetten om hem naar de komeet te sturen.  

Rosetta bevindt zich op ruim achthonderd miljoen kilometer van de aarde. De ESA verwacht dan ook vanavond pas antwoord van de sonde (update: Rosetta is wakker en heeft een levensteken doorgeseind). De komeet heeft de vorm van een rugbybal en heeft een doorsnee van 3 tot 5 kilometer. Als alles volgens plan verloopt, moet de sonde de komeetlander Philae lanceren, die op 11 november op de komeet moet landen. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel. Zo is een van de doelen van de missie te achterhalen of water op aarde afkomstig kan zijn van kometen. In de toekomst wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zes astronauten meesturen naar een asteroïde.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>