Tweede Suezkanaal opent in augustus

IMG_20160525_151727In augustus wordt in Egypte een tweede Suezkanaal geopend, die op dit moment evenwijdig aan de bestaande waterweg tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee wordt gegraven. Met de komst van het nieuwe kanaal kunnen er tweemaal zoveel schepen heen en weer varen. De voltooiing nadert: de 72 kilometer lange vaargeul is nu voor zo’n 80 procent af.

Op 8 augustus opent president Abdel Fattah al-Sisi het kanaal, tijdens een gala met wereldleiders en andere genodigden. De graafwerkzaamheden begonnen in augustus vorig jaar. De totale kosten worden geraamd op zo’n 3 miljard euro. Het Suezkanaal is een belangrijke inkomstenbron voor Egypte, met jaarlijks ruim 17.000 schepen. Sinds de opstand van 2011 is het aantal toeristen fors gedaald en blijven veel buitenlandse investeerders weg.

Het huidige Suezkanaal van Port Said aan de Middellandse Zee naar Suez aan de Rode Zee is 163 kilometer lang en werd in 1869 geopend. Tot die tijd moesten schepen een lange omweg om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika varen om van de Atlantische Oceaan nar de Indische Oceaan te komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>