Europa lanceert twee nieuwe Galileo-satellieten

Europa heeft vandaag vanuit Frans-Guyana twee nieuwe satellieten gelanceerd voor het Europese navigatienetwerk Galileo. Het netwerk moet een alternatief vormen voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. Galileo helpt niet alleen voertuigen en schepen, maar kan reddingsdiensten helpen bij zoekacties en legers bij aanvallen. Ooit moeten vliegtuigen op de automatische piloot kunnen landen dankzij dit systeem.

De komende jaren worden dertig Europese satellieten in een baan om de aarde gebracht, op 23.222 kilometer hoogte. De eerste vier werden in 2011 en 2012 gelanceerd. Vandaag volgden nummers vijf en zes. De satellieten krijgen namen van Europese kinderen. Die van vandaag heten Doresa (de naam van een Duits meisje) en Milena (Estland). De Nederlandse sonde heet Tijmen, maar het is nog niet bekend wanneer die de ruimte ingaat. Nederland heeft onder meer de zonnepanelen van de satellieten gemaakt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>