Zelfmoordaanslag in Istanbul, Turkije alert vanwege Koerdisch Nieuwjaar

IMG_20160527_134919In het centrum van het Europese deel van de Turkse miljoenenstad Istanbul zijn door een zelfmoordaanslag in een drukke winkelstraat zeker vijf doden en 36 gewonden gevallen, van wie zeven er ernstig aan toe zijn. Onder de doden waren drie buitenlanders. Er waren geen Nederlanders bij, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de winkelbuurt voorlopig te mijden.

Volgens de Turkse autoriteiten is de aanslag het werk van een militante Koerd, maar zondag zei de overheid dat IS erachter zit. Het is de vierde grote bomaanslag in korte tijd in Turkije. De politie van Istanbul zei te hebben voorkomen dat er meer slachtoffers vielen, omdat ze de terrorist  hadden opgemerkt en in het nauw dreven. Volgens een woordvoerder van de lokale autoriteiten zou de terrorist zich ‘uit angst’ hebben opgeblazen op een relatief rustig deel in de winkelstraat; de drukste van de stad, met veel filialen van westerse winkelketens.

Maandag vieren de Koerden het Newroz-festival, de viering van het Koerdisch Nieuwjaar. In het verleden waren er op deze feestdag vaak gewelddadige confrontaties tussen Koerdische activisten en Turkse militairen en agenten. De Turkse autoriteiten waarschuwen dan ook voor aanslagen: in heel het land zijn veiligheidstroepen uiterst waakzaam. Langs de grens met Syrië zijn drie militanten Koerden opgepakt die terreurdaden wilden plegen, aldus een hoge functionaris.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>