Bomaanslagen in Oekraïne

De stad Dnjepropetrovsk in het oosten van Oekraïne is opgeschrikt door vier bomaanslagen in een half uur tijd. Daarbij zijn zeker 27 mensen gewond geraakt, onder wie negen kinderen. Bomaanslagen zijn ongekend in Oekraïne. Ze brengen het Oost-Europese land in verlegenheid, vlak voor het Europees Kampioenschap voetbal, dat het land in juni samen met Polen organiseert. Dnjepropetrovsk is geen speelstad, maar wel de thuishaven van oud-premier Joelia Timosjenko.

Zij zit een straf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik en er loopt een nieuwe zaak vanwege belastingontduiking. Zelf vindt ze het een politieke afrekening. In de gevangenis zou ze mishandeld worden; uit protest ging ze in hongerstaking. Het Westen denkt ook dat ze slachtoffer is van een politiek proces. De president van Duitsland Joachim Gauck zei eerder deze week uit protest een gepland bezoek aan Oekraïne af. Met name in Duitsland gaan stemmen op om het EK voetbal te boycotten uit protest tegen de behandeling van de opgesloten oppositieleidster. Eerder deze week gingen er in Oekraïne geruchten dat de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland op 13 juni het doelwit zouden kunnen worden van politieke reuring: die wedstrijd vindt plaats in Charkov in het oosten van het land, waar Timosjenko gevangen zit.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>