Heeft Breivik handlangers?

Op de derde dag van het proces tegen Anders Breivik wilde de Noorse massamoordenaar niet ingaan op de vraag of hij handlangers heeft: contacten met andere militante nationalisten die mogelijk aanslagen zouden willen plegen. Dinsdag beweerde hij nog contact te hebben met twee andere ‘cellen’ van gelijkgestemden, die beide uit één persoon zouden bestaan. In zijn manifest schreef Breivik over een netwerk van tempeliers, nationalisten die Europa willen beschermen tegen andere culturen en vooral tegen de islam.

In 2002 zou hij een vergadering van gelijkgestemden hebben bijgewoond. Eer zouden twaalf tempeliers zijn in Europa met negen nationaliteiten. In 2001 reisde Breivik naar Liberia en kwam in contact had met een Servische nationalist. De Serviër is opgespoord en ontkent Breivik te kennen. De aanklagers blijven erbij dat de orde van de tempeliers, de beweging die Breivik zou leiden, niet bestaat. Hij staat terecht voor de aanslag in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utoya (zie foto) in juli vorig jaar, waarbij hij 77 moorden op zijn geweten heeft. Hij staat terecht wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>