ETA begraaft strijdbijl

De Baskische Terreurbeweging ETA heeft donderdag aangekondigd te stoppen met de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland. Dat meldde de ETA via de internet-editie van de Baskische krant Gara. De verklaring werd ook naar de BBC gestuurd. De beweging riep de regeringen van Spanje en Frankrijk op te reageren met ‘een proces van een directe dialoog’. Een internationale conferentie, die werd bijgewoond door de mensen die het vredesakkoord met de IRA in Noord-Ierland tot stand brachten, drukte de ETA eerder deze week op het hart met geweld te stoppen.

 

De ETA streed tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland, in het grensgebied Spanje/Frankrijk aan de Golf van Biskaje. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor 800 doden en staat op de terreurlijst van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Premier Zapatero van Spanje noemde de verklaring ‘een overwinning voor de democratie, de wet en de rede’: ‘We hebben te lang geleden en te lang terreur moeten bestrijden,’ Hij voegde eraan toe dat de 829 doden die door toedoen van de ETA vielen, nooit zullen worden vergeten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>