Speculaties over gezondheid leider Noord-Korea houden aan

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou ziek zijn. Al een week lang doen geruchten over zijn gezondheid de ronde. De leider is al sinds een week niet meer in het openbaar verschenen. Een paar weken geleden liet de staatstelevisie zien dat hij mank liep. Een Russische persbureau wist te melden dat hij in het ziekenhuis ligt en dat zijn zus zijn taken waarneemt. Een hooggeplaatste Noord-Koreaan heeft gezegd dat er ‘niks mis is met onze grote leider’.

Samen met een Noord-Koreaanse delegatie was hij afgelopen weekend op bezoek bij het buurland, tijdens de sluitingsceremonie van de Aziatische Spelen in het Zuid-Koreaanse Incheon. Zo’n bezoek is een zeldzaamheid in de betrekkingen tussen de twee aartsrivalen en voedt de geruchten dat er een coup zou zijn gepleegd. Noord-Korea stuurde de hoogste delegatie in vijf jaar tijd, maar zonder Kim Jong-un. Dat kan betekenen dat de staatsman is uitgerangeerd, maar volgens de militaire top van het streng-communistische land is er ‘niets aan de hand’. Zaterdag besloten Noord- en Zuid-Korea, die officieel nog altijd met elkaar in oorlog zijn, opnieuw met elkaar te gaan onderhandelen. Maandag bleek Kim Jong-un ook niet aanwezig te zijn bij de feestelijke terugkeer van de Noord-Koreaanse atleten, die hadden deelgenomen aan de Aziatische Spelen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>