Slavenarbeid voor bouwen stadions WK voetbal 2022 in Qatar

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Qatar organiseer in 2022 het Wereldkampioenschap voetbal. Voor het bouwen van stadions gebruikt het steenrijke oliestaatje op grote schaal mensen uit Nepal. Duizenden Nepalezen worden schaamteloos uitgebuit en moeten onder erbarmelijke omstandigheden werken. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian, die het zelfs over ‘slavenarbeid’  heeft. Tot nu toe zouden er tijdens het werk bijna vijftig doden zijn gevallen.

De Nepalezen zouden vaak gedwongen worden om te werken en een groot aantal heeft al maanden geen loon ontvangen. Werkgevers zouden hun paspoorten en identiteitskaarten afnemen, waardoor ze als illegalen worden beschouwd. Sommigen zeggen dat er tijdens het werk in de verzengende woestijnhitte soms geen drinkwater beschikbaar is. Circa dertig Nepalezen gingen naar hun ambassade om de erbarmelijk omstandigheden op het werk te ontvluchten. De Nepalese ambassadeur noemde Qatar ‘een open gevangenis’. Naar verwachting moeten er nog een slordige anderhalf miljoen buitenlandse werknemers bij komen om de negen voetbalstadions en 55.000 nieuwe hotelkamers op tijd af te krijgen. In juli en augustus zijn 44 werknemers omgekomen, onder meer door hartaanvallen, hartfalen en ongelukken op het werk.  Meer dan 90 procent van alle bouwvakkers in het emiraat is emigrant, van wie 40 procent Nepalees.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slavenarbeid voor bouwen stadions WK voetbal 2022 in Qatar

  1. Hartog

    Boycotten het wk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>