Bloedbad Olympische Spelen 1972 herdacht

In Londen is het bloedbad herdacht tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München. Daarbij kwamen elf Israëliërs om. De Britse premier Cameron en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle noemde bloedbad het een zwarte bladzijde in de geschiedenis die de wereld nooit mag vergeten. Begin september 1972 gijzelden leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September elf atleten en coaches van de Israëlische ploeg.

Bij een poging om ze te bevrijden, kwamen ze om, evenals vijf gijzelnemers en een Duitse politieman. Een weduwe van een van de omgekomen atleten haalde tijdens de herdenking uit naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat geen minuut stilte wilde houden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Weduwen van twee atleten hadden het IOC daarom gevraagd, maar voorzitter Rogge wees dat af. De herdenking werd georganiseerd door onder meer het Israëlisch Olympisch Comité en de Israëlische Ambassade in Londen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>