Zaterdag 15 augustus: Maria Hemelvaart

IMG_20160517_205602Zaterdag 15 augustus is het Maria Hemelvaart: een katholieke feestdag waarop wordt herdacht dat Maria ‘met lichaam en ziel’ in de hemel werd opgenomen. Het in de volksmond gebruikte ‘Maria Hemelvaart’ is volgens het katholieke geloof niet correct, omdat ze niet zelf opsteeg, maar door God in de hemel werd opgenomen. Andere namen zijn ‘Maria-Tenhemelopneming’ en ‘Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart’. In de Orthodoxe kerk wordt dit feest de ‘Ontslapenis van de Moeder Gods’ genoemd.

In de Bijbel staat nergens iets over Maria Hemelvaart te lezen. Ze moet tussen 36 en 50 n.C zijn overleden, in aanwezigheid van alle apostelen, behalve Thomas. Hij bezocht haar graf later en zou toen de tenhemelopening van Maria hebben gezien. Ze zou hem daarbij haar gordel hebben gegeven. De andere apostelen geloofden Thomas niet, tot hij de gordel en het lege graf liet zien. Het was het omgekeerde van de situatie toen ‘de ongelovige Thomas’ als enige apostel niet geloofde dat Christus was verrezen.

Protestanten doen er niet aan mee. In de Rooms-katholieke kerk is de dag een hoogfeest, altijd op 15 augustus; in veel (katholieke) landen is het een verplichte vrije dag. In Brussel ligt om het jaar ronde Maria Hemelvaart een Bloementapijt op de Grote Markt. Orthodoxe kerken in het oosten van Europa vieren de dag op 28 augustus, omdat zij uitgaan van een andere kalender.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>