Conclaaf kan beginnen

Dinsdag 12 maart 2013 begint het conclaaf in het Vaticaan: na een laatste mis in de Sint-Pieterskerk trekken 115 kardinalen zich terug in de Sixtijnse Kapel een nieuwe paus te kiezen. Zijn zijn jonger dan tachtig: een vereiste om te mogen stemmen. In de laatste mis smeken ze de zegen van de Heilige Geest af. De kerk gaat ervan uit dat de Heilige geest de kardinalen zal leiden, al liet de afgelopen dagen een heel ander beeld zien: de onderhandelingen leken al in volle gang. Er werd stevig gelobbyd, overlegd en gekonkeld. Ook de kardinalen van boven de tachtig zijn in Rome.

Als de deuren van de Sixtijnse Kapel dichtgaan, hebben de kerkvaders geen contact meer met de buitenwereld, ook niet via mobieltjes, radio en televisie. Ze moeten maximaal vier maal per dag stemmen (tweemaal ‘s morgens en tweemaal ‘s middags), tot er een nieuwe paus is gekozen. Vanmiddag vindt de eerste stemronde plaats. De kardinalen moeten ieder hun voorkeur op een briefje schrijven en mogen niet op zichzelf stemmen. Ze doen hun briefje in een urn. Als het aantal briefjes overeenkomt met het aantal kardinalen, kan het tellen beginnen. Er is een tweederde meerderheid voor een nieuwe paus nodig: is die er niet, dan volgt meteen een tweede stemronde. De stembriefjes worden na afloop in een speciaal kacheltje verbrand. Een chemische stof geeft kleur aan de rook die de mensen buiten uit de schoorsteen zien komen: zwart betekent geen nieuwe paus, wit dat er een nieuwe paus is gekozen. In dat geval worden voor de zekerheid ook de klokken van de Sint Pieter geluid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>