Einde Ramadan – het Suikerfeest

Zaterdag 18 augustus is voor moslims de laatste dag van de ramadan, de jaarlijkse islamitische vastenmaand die zondag 20 juli begon. Een maand lang mochten gelovigen tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken en roken en geen seks hebben. Dit weekend vieren de moslims het eind van de vastentijd met het Suikerfeest: Id-al-Fitr. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Op de laatste dag van de ramadan staan moslims vroeg op om zich extra te verzorgen, om te vieren dat ze een maandlang vasten  vol wisten te houden. Daarna gaan vrijwel alle moslims ter wereld naar de moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Ook vrouwen en kinderen zijn daarbij aanwezig. Mensen omhelzen elkaar, vergeven elkaars eventuele fouten van de afgelopen tijd en wensen elkaar een gezegd feest: het lijkt een beetje op het westerse Oud en Nieuw. Daarna barst het feest los, met drie dagen lang feestmalen, familiebezoek, cadeautjes en veel zoetigheid, vandaar de naam ‘suikerfeest’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>