Vaticaan: opening graf in kerk nodig

Het Vaticaan heeft de opening van het graf van maffiabaas Enrico de Pedis in een kerk in Rome gerechtvaardigd: ‘Het was nodig  om het onderzoek voort te zetten en af te kunnen sluiten’, aldus een woordvoerder van het Vaticaan in een verklaring. Ook in de toekomst kunnen de Italiaanse rechters rekenen op de medewerking van de kerkelijke instanties. Het Openbaar Ministerie liet  met toestemming van het bisdom Rome de marmeren sarcofaag in de basiliek Sant’Apollinare openen. De Pedis werd in 1990 doodgeschoten. Hij was de baas van de beruchte Magliana-bende, die vooral in Rome opereerde.

 De Pedis werd in verband gebracht met de ontvoering in 1983 van Emanuela Orlandi: de 15-jarige dochter van een bij het Vaticaan werkzame man. Volgens anonieme getuigen zouden er aanwijzingen in het graf te vinden zijn over de verdwijning van het meisje. Haar broer had het Vaticaan verweten belangrijke aanwijzingen over het hoofd te hebben gezien. De zaak Orlandi was één van de meest spraakmakende strafzaken van Italië. Na de verdwijning van het meisje meldden zich zogenaamde ontvoerders die de vrijlating eisten van de Turkse man die een (mislukte)  moordaanslag op paus Johannes Paulus II had gepleegd. Alle onderzoekingen bleven vruchteloos. Later werd beweerd dat het meisje door de bende van De Pedris was ontvoerd en vermoord. Een andere theorie zegt dat ze naar Turkije is overgebracht. Onduidelijk is hoe een maffiabaas in een kerk bijgezet kon worden: normaal gesproken een privilege voor bisschoppen en hoge geestelijken. De Pedis wordt eerdaags herbegraven op een kerkhof in Rome.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>