Exitpoll Duitsland: CDU blijft grootste, AfD derde partij

IMG_20160615_171259Klokslag 18.00 uur werd de exitpoll bekend van de Duitse Bondsdagverkiezingen: de CDU van Angela Merkel blijft de grootste partij, de rechts-populistische AfD komt voor het eest in het parlement en is meteen qua grootte de derde partij van het land. Vier jaar geleden haalde de AfD de kiesdrempel van 5 procent niet. Het opkomstpercentage was hoger dan vier jaar geleden en komt rond de 75 procent uit. 

Het ziet ernaar uit dat de winst van de AfD vooral een afrekening is van het vluchtelingenbeleid van Bondskanselier Angela Merkel. De CDU/CSU verloor fors – al bleef het de grootste partij – van 41,5 naar 33,3 procent. Coalitiepartner SPD be;eefde de grootste nederlaag sinds 1949 en ging van 25,7 naar 20,9 procent. Met deze uitslag zou de ‘grote coalitie’ door kunnen regeren, maar de SPD ziet dat niet zitten en wil de komende vier jaar oppositie voeren.

De FDP komt met 10,5 procent van de stemmen na vier jaar terug in de Bondsdag. De Groenen gingen van 8,4 naar 9,4 procent en de Linke wonnen licht van 8,6 naar 9,0 procent. Als ze de SPD niet mee krijgt, moet Merkel proberen een coalitie te vormen met de kleinere partijen. De AfD heeft de CDU/CSU bij voorbaat uitgesloten. Eén ding is zeker: met de komst van rechtsradicaal in de Bondsdag zal de toon van het politieke debat in Berlijn verscherpen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>