EU-top over toekomst euro

In december komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen om de toekomst van de euro te bespreken: niet alleen de 19 EU-landen met de euro, maar ook de landen die de euro nog niet hebben ingevoerd. De top is een initiatief van EU-president Donald Tusk. Vorige week zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, tijdens zijn jaarlijkse State of the Union dat alle lidstaten uiteindelijk de euro moeten invoeren.

In een brief aan de regeringsleiders stelt hij dat er niet één oplossing is (de ‘silver bullet’), maar dat het wel noodzakelijk is om alle haken en ogen te bespreken, zoals: de bankenunie, een Europees deposito-garantiestelsel en een Europees IMF (Europees Monetair Fonds). Ook een Europees minister van Financiën – een plan waarmee Frankrijk kwam – komt op tafel. Tusk wil dat er uiterlijk zomer 2018 concrete besluiten op tafel liggen over al deze onderwerpen.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>