Brexit-onderhandelingen gaan beginnen

Ze gaan dan nu echt beginnen: de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de Brexit, de uittreding van de UK uit de EU. Maandag treffen de Britse minister voor Brexit, David Davis, en de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, elkaar in Brussel. Ze gaan eerst bespreken hoe de gesprekken over de brexit eruit gaan zien.

Beide partijen hebben nog niet veel losgelaten over onderhandelingsposities. Wel stelt de EU vooraf als eis dat eerst een aantal twistpunten de wereld uit moeten zijn voor beide partijen over nieuwe handelsbetrekkingen na de Brexit kunnen praten. Het belangrijkste punt zal de boedelscheiding zijn: voor wat moeten de Britten opdraaien? Er doen bedragen van 60 miljard en zelfs 100 miljard euro de ronde. Veel financiële verplichtingen waarmee EU-landen akkoord gaan, zijn al decennia vooruit gepland, bijvoorbeeld programma’s die zorgen voor langdurige steun aan zwakkere regio’s en pensioenen voor EU-ambtenaren.

Omgekeerd wil de UK zijn deel, zoals haar betaalde bijdrage aan de bouw van het hoofdkantoor van de Europese Commissie en de Galileo-navigatiesatellieten. Andere EU-landen vinden dat niet terecht, want de UK heeft er zelf voor gekozen uit de EU te stappen. De rechten van Britse en EU-burgers in het buitenland zijn ook topprioriteit: 3,2 miljoen EU-burgers verblijven in de UK en 1,2 miljoen Britten in de EU. De status van de Londense City als het het financiële hart van Europa is ook een heikel punt: door de Brexit komt die positie in gevaar. Grote internationale banken en bedrijven hebben al gewaarschuwd Londen bij een harde Brexit (waarop de regering van Theresa May uit is) te verlaten: een nachtmerrie-scenario voor de Britten. En last but not least: de status van Noord-Ierland als nieuwe Europese buitengrens.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>