Suriname opent tweede goudmijn

350px-Map_of_South_AmericaIn Suriname is zaterdag een tweede grote goudmijn van het land feestelijk geopend: in het oosten van het land, op vier uur rijden van de hoofdstad Paramaribo. Daar werd grootst feest gevierd, met honderden gasten in grote tenten. Ook de lokale bevolking was van de partij. Veel werknemers van de mijn zijn Paramacaans, een bosneger-stam die al generaties lang op kleine schaal goud in het gebied won.

Zie ook: Sredidensi Dey

In twee jaar tijd zette het Amerikaanse goudbedrijf Newmont de Mertian-goudmijn op. Maandelijks moet de mijn zo’n 1000 kilo aan goudstaven voor de export opleveren. De Surinaamse overheid heeft zich voor 25 procent ingekocht in de mijn, goed voor 10 miljoen dollar per jaar in de schatkist. Dat kan het land goed gebruiken, want economisch gaat het slecht. Het IMF voorspelt voor 2016 een krimp van 9 %, de inflatie stijgt naar 60 %. Veel winkels zijn al dicht, handel en industrie stagneren en de criminaliteit neemt toe.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>