Duitsland: ‘Reichsbürger’ schiet vier agenten neer

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

In de Duitse deelstaat Beieren heeft een ‘Reichsbürger‘ vier agenten verwond, toen zij wapens van de man in beslag wilden nemen: de man opende het vuur. Een van de agenten is in levensgevaar. De 49-jarige man uit Georgensgmünd (ten zuiden van Neurenberg) raakte zelf ook lichtgewond en is aangehouden. Hij had meer dan dertig wapens in bezit. Donderdagochtend overleed de zwaargewonde agent in een ziekenhuis.

De toestemming daarvoor was ingetrokken omdat hij weigerde ambtenaren of agenten in zijn huis toe te laten om de wapens te controleren. De politie kent de man als ‘Reichsbürger’: een lid van een beweging die het Duitse staatsbestel niet erkent dat na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is opgelegd. De beweging ontstond in de jaren ’80 en heeft een paar honderd aanhangers. Sommigen betalen geen belasting en identificeren zich alleen met zelfgemaakte papieren.

De Duitse veiligheidsdienst beschouwt de beweging als rechts-extreem: soms zijn ze bereid geweld te gebruiken, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken. In augustus schoot een Reichsbürger in de deelstaat Sachsen-Anhalt bij een ontruiming twee agenten neer en in april reed een Reichsbürger  in op twee agenten bij een verkeerscontrole in Rostock.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>