President Brazilië door senaat op non-actief gezet

350px-Map_of_South_AmericaPresident Dilma Rousseff van Brazilië is door de Braziliaanse Senaat op non-actief gezet. Officieel is ze voor 180 dagen geschorst: voor die tijd moet de senaat een definitieve beslissing nemen over het lot van de president. Dat lijkt een formaliteit, gezien de brede steun voor het afkeuren van haar beleid. Na een urenlang debat stemden 55 senatoren voor afzetting, 22 tegen.

Eerder stemde het Lagerhuis ook al voor haar afzetting. Vice-president Michel Temer neemt de taken van de 68-jarige Rousseff voorlopig waar. Ze wordt beschuldigd van manipuleren met cijfers om een groot financieringstekort te verdoezelen in de aanloop naar de verkiezingen in 2014. Zelf ziet ze het als een couppoging, die ze bij het Hooggerechtshof wil aanvechten. Vakbonden en aanhangers van haar Arbeiderspartij (AP) zijn van plan op grote schaal te gaan staken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>