Nieuw-Zeelanders kiezen in referendum voor behoud oude vlag

IMG_20160527_135354Nieuw-Zeeland krijgt geen nieuwe vlag. Dat heeft ruim 56 procent van de Nieuw-Zeelanders in een referendum aangegeven. In december mocht de bevolking een keuze maken uit vijf alternatieven voor het bestaande blauwe exemplaar met in de linkerhoek de Britse Unio Jack. Veel Nieuw-Zeelanders vonden hun vlag teveel lijken op die van Australië. Bovendien vonden velen dat de oude vlag teveel samenhing met het Britse koloniale verleden.

De winnende vlag was toen de ‘Zilveren Varen’: een blauwe vlag met een varenblad, een symbool van het land dat ook door veel Nieuw-Zeelandse sportteams als symbool wordt gebruikt. Critici beklaagden zich over de hoge kosten voor de referenda en het ontwerpen en promoten va neen nieuwe vlag, in totaal meer dan 16 miljoen euro. Andere landen veranderden hun vlag de afgelopen jaren wel, zoals Zuid-Afrika, Birma, Venezuela, Libië en Cambodja.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>