Aken viert 800ste verjaardag Karelsschrijn

eu_nations[1]De Duitse keizersstad stad Aken viert de 800ste verjaardag van de zogenoemde Karelsschrijn. In de zomer van 1215 werd het gebeente van keizer Karel de Grote (747-814) in een vergulde en met edelstenen versierde sarcofaag gelegd en opgesteld in de dom van Aken. Vrijdag 24 juli starten de festiviteiten rondom dit historische momentum.

Ter gelegenheid van dit jubileum is de schrijn verplaatst van het koor in de apsis naar het lager gelegen centrum van de kathedraal, de plak waar de sarcofaag oorspronkelijk stond. Karel de Grote was de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. In 771 werd hij koning van het rijk der Franken, waartoe ook de latere Nederlanden behoorde. In 800 werd hij tot keizer gekroond. Hij overleed in 1814 in Aken. Zowel de Duitsers als de Fransen voeren het begin van hun vaderlandse geschiedenis terug tot Karel de Grote. De keizersstad Aken stelde in 1949 als erkenning de Internationale Karelsprijs Aken in, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een of meer personen die veel hebben betekend voor de Europese eenwording.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>