Oud-president Jemen grootste zakkenvuller ter wereld

De vroegere president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, heeft tijdens zijn presidentschap op illegale wijze voor 28 tot 53 miljard aan bezittingen vergaard. Dat staat in een rapport dat experts naar de VN-Veiligheidsraad hebben gestuurd. Daarmee is hij de meest corrupte leider aller tijden. Tot nu toe was dat voormalig president Soeharto van Indonesië.

Zijn fortuin bestaat uit vastgoed, goud, aandelen en waardevolle spullen. Zelf heeft Saleh altijd ontkend zijn rijkdom illegaal bij elkaar te hebben gegraaid, maar volgens de VN sluisde hij zijn vermogen ondereen andere naam weg naar minstens 20 landen. Saleh werd in 2011 afgezet, nadat hij 33 jaar aan de macht was.

Jemen is het armste land van het Midden-Oosten. Veel ellende zou kunnen worden opgelost als de gestolen goederen en fondsen naar het land terugkeren om de bevolking te dienen. Sinds 21 januari bevindt Jemen zich in een diepe politieke crisis, die ‘intussen al is geëvolueerd tot een humanitaire ramp met ernstige voedseltekorten’, aldus het Voedselagentschap van de VN.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>