Staatsgreep Thailand – geen negatief reisadvies

Het leger heeft de macht gegrepen in Thailand. Het is de twaalfde staatsgreep sinds de koning in 1932 de absolute macht verloor. De vorige keer was in 2006, toen zette het leger na maandenlange protesten premier Thaksin Shinawatra af. De multimiljonair werd beticht van corruptie en fraude. Hij vluchtte het land uit en zijn zus werd de nieuwe premier, maar volgens de oppositie bleef hij het achter de schermen in Thailand voor het zeggen houden. Zijn aanhang draagt veelal rode kleding en bestaat vooral uit arme mensen van het platteland. Zijn tegenstanders dragen geel en komen vooral uit de middenklasse in de steden. November vorig jaar laaide de strijd tussen beide kampen op; volgens de oppositie zijn er inmiddels 28 doden  gevallen.

Vorige week werd de zus als premier door de rechte uit haar ambt gezet. Het leger dreigde met ingrijpen als het geweld aanhield. Dinsdag greep het leger in en toen de politici er opnieuw niet uitkwamen, zei de legerleider: ‘Nu is het genoeg geweest. We nemen de macht over.’  Er werd mediacensuur en een avondklok ingesteld en de grondwet is tijdelijk opgeschort. Politieke protesten zijn verboden Het leger wil orde op zaken stellen en erop toezien dat politieke hervormingen worden doorgevoerd.  Volgens het leger heet de ingreep geen invloed op internationale betrekkingen. Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies aangescherpt, maar geen negatief reisadvies afgegeven. De meeste vakantiegangers vliegen bij aankomst in Bangkok meteen door naar de Thaise vakantiegebieden. ‘De vakantie kan door gewoon doorgaan’, melden touroperators. Toeristen die in Thailand verblijven, krijgen een sms’je over de ingestelde avondklok. Reizigers wordt geadviseerd waakzaam te zijn en weg te blijven van samenscholingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>