BACARDÍ® Rum viert Onafhankelijkheidsdag Cuba

Dinsdag 20 mei viert Cuba haar Onafhankelijkheidsdag. Op 20 mei 1902 werd het land onafhankelijk van de Verenigde Staten: aanleiding voor BACARDÍ rum om haar bijzondere verhaal te vertellen. Onlangs werd de ‘BACARDÍ Untameable Since 1862′ campagne gelanceerd, met de historie van het iconische merk en de familie die het groot maakte (trailer: klik hier). Untameable, oftewel ontembaar, is een sleutelwoord in het meer dan 150 jarig bestaan van BACARDÍ rum. Het merk roept de liefhebbers van de authentieke Cubaanse rum op om het leven te omarmen en hun dromen na te jagen, wat er ook gebeurt. Net zoals de familie Bacardí dat al meer dan 150 jaar doet (bron: persbericht).

De grillige geschiedenis van de familie vertelt verhalen over de beruchte drooglegging, verbanning uit Cuba, aardbevingen, gevangenschap, oorlogen en revoluties. Centraal staat dat echte passie alles overwint: ‘True Passion Can’t Be Tamed’. Het verhaal van de familie en het door haar gebouwde merk wordt wel omschreven als ‘beter dan fictie’. In 1862 legt Don Facundo Bacardí Masso met zijn rumrecept in een oude distilleerderij in Santiago de Cuba de basis voor een ongeëvenaard succes. Tien jaar eerder lijdt hij een onbeschrijflijk verlies, als zijn zoon en dochter omkomen bij een aardbeving en een daaropvolgende choleraepidemie. Hij ontvlucht het land en keert tien jaar later terug in economische chaos. Ondanks de pijn en tegenslagen ziet Don Facundo een kans en produceert de rum die hij in tien jaar tijd heeft geperfectioneerd. Het wordt een doorslaand succes.

Tussen 1868 en 1898 vechten de Cubanen drie onafhankelijkheidsoorlogen tegen de Spaanse bezetters. In de laatste oorlog speelt een zoon van de familie, Don Facundo, een belangrijke rol. Hij gebruikt de door hem opgerichte handelsmaatschappij om fondsen te werven voor de revolutionaire strijdkrachten. In 1896 wordt hij verbannen en gevangengezet in Noord-Afrika. Als in 1898 de Spanjaarden zijn verdreven, keert hij terug naar een verwoest Santiago de Cuba, waar zijn familiebedrijf nog blijkt te bestaan. Amerikaanse troepen, die zij aan zij vochten met de Cubaanse revolutionairen, benoemen hem tot burgemeester van de stad. Hij stelt zijn leven vanaf dat moment in dienst van het bouwen aan de samenleving. In 1900 wordt een drankje geboren dat nog altijd de meest gedronken cocktail ter wereld is: de Cuba Libre. Als een Amerikaanse soldaat BACARDÍ rum mengt met het populaire cola, daar wat limoen aan toevoegt en bij het heffen van het glas uitroept ‘¡Por Cuba libre!’, is een legende geboren.

Een kleine twintig jaar later wordt in de Verenigde Staten een ingrijpend besluit genomen: de drooglegging. Vanaf dat moment is productie, verkoop en de import en export van alcohol in het land verboden. Maar voor Enrique Schueg, schoonzoon van Don Facundo, is het vernietigen van het prachtige BACARDÍ geen optie. Hij besluit 60.000 aandelen van de BACARDÍ U.S. Bottling Company te verkopen, waarop de fabriek wordt gesloten. Bij wijze van compensatie krijgt iedere aandeelhouder een kist rum mee. Een briljante PR actie die er bovendien voor zorgt dat er geen druppel BACARDÍ wordt verspild. De drooglegging zorgt voor een enorme stroom aan toeristen, die Cuba massaal bezoeken om te genieten van hun favoriete drankje.

Als Fidel Castro in 1959 de macht grijpt in Cuba, moet ook het BACARDÍ concern eraan geloven. Met 400 andere ondernemingen wordt het bedrijf door de nieuwe revolutionaire regering geconfisqueerd. De familie gaat in ballingschap. Een kleinzoon van Don Facundo blijkt de handelsnaam echter al in de jaren ’50 in het buitenland te hebben geregistreerd, waardoor de onderneming haar activiteiten kan voortzetten in het buitenland. Tot slot kan hier de kleinzoon van Don Facundo, ‘Facundito’, niet onvermeld blijven. Als liefhebber van grootse feesten nodigt hij ieder jaar de complete bevolking van Santiago de Cuba uit in zijn Villa Elvira om te genieten van heerlijke gerechten, muziek en uiteraard BACARDÍ rum. Muziek is overigens altijd een sterk onderdeel van het BACARDÍ merk geweest.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>