Regering Oekraïne zwicht voor het volk

De Oekraïense premier Azarov is afgetreden. Volgens de grondwet moet nu ook het kabinet naar huis. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren, omdat de oppositie heeft aangegeven niet in een regering te willen zitten onder president Janoekovitsj. Daarnaast heeft het parlement een omstreden anti-demonstratiewet ingetrokken. In Kiev zijn sinds november demonstraties tegen het pro-Russische beleid van de president.

Hij tekende toen niet het associatieverdrag met de Europese Unie, maar zocht toenadering tot Rusland. Wat begon als een straatprotest in de hoofdstad Kiev, groeide uit tot een volksopstand in een groot deel van het land. Azarov is teruggetreden om een vreedzame oplossing tussen de regering en de oppositie mogelijk te maken. Nadat de Sovjet Unie uiteenviel, riep Oekraïne in 1991 de onafhankelijkheid uit. Van oudsher is de bevolking verdeeld in twee kampen: het oosten van het land is vooral pro-Russisch, het westen en het centrum van het land richten zich meer naar het westen. Een van de belangrijkste oppositieleiders is regerend wereldkampioen boksen, Vitali Klytsjko.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>