Relletje tussen Noorwegen en Zweedse hof

IMG_20160602_124406Tussen Noorwegen en Zweden zijn strubbelingen ontstaan vanwege de viering van de Noorse Dag van de Grondwet. Noorwegen viert op 17 mei dat de grondwet 200 jaar bestaat. het land hoorde bij Denemarken en later bij Zweden, maar niet van harte. In 1905 werd Noorwegen onafhankelijk, maar al in 1814 kregen de Noren een eigen grondwet. De Zweedse koning Carl Gustav weigert met zijn vrouw koningin Silvia naar de viering te komen.

‘Het is niet gebruikelijk dat de koning aanwezig is op de nationale feestdag van een ander land’, liet het koninklijk paleis in Stockholm weten. He tNoorse parlement heeft een groot aantal uitnodigingen verstuurd. De Deense koningin Margarethe komt wel. In de pers wordt gesuggereerd dat de Zweedse koning misschien toch naar Oslo afreist, als hij persoonlijk door de Noorse koning Harald wordt uitgenodigd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>