Oom Kim Jong-un in Noord-Korea in ongenade gevallen

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is aan de kant gezet. Jang Song-thaek was tot nu toe na de leider de machtigste man in het stalinistische land, maar hij moest al zijn functies en titels inleveren. Reden: een liederlijk leven’, aldus het staatspersbureau KCNA. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, drugsgebruik, gokken, vrouwen versieren en erop los hebben geleefd’.

Kun Yong-un staat er nu alleen voor, nu hij niet meer kan terugvallen op zijn oom, die werd gezien als voorstander van hervormingen. Sommigen vrezen voor instabiliteit en zelfs een aanval op Zuid-Korea, anderen zien het ontslag van Jang als een teken van het groeiend zelfvertrouwen van Kim Jong-un. KNCA schrijft onder meer dat ‘Jang de economische zaken van het land en het verbeteren van de levensstandaard ernstige schade heeft toegebracht’. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten roken vorige week al lont, toen twee medewerkers van Jang waren terechtgesteld en de beelden van Jang uit een officiële staatsdocumentaire waren weggehaald.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>